Warstwowa napoleonka.

Warstwowa napoleonka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Joanna_Z
Wyśmienite ciasto dla smakoszy budyniowych wypieków. Tradycyjna napoleonka urozmaicona kakaowymi herbatnikami.

Składniki

  • Duże opakowanie herbatników kakaowych
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek mąki torowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 8 jajek

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 cm -pieczemy. Następnie zagotowujemy 4 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami, obiema mąkami i budyniem śmietankowym. Tak przygotowaną masę wlewamy do wrzącego mleka i cały czas mieszamy tak żeby nie powstały grudki. Na blaszce wykładamy herbatniki, połowę jeszcze ciepłego budyniu wylewamy na spód z herbatnikami a na wierzch kładziemy wcześniej upieczone ciasto francuskie na nie wylewamy druga połowę budyniu. Wierzch ciasta zakrywamy herbatnikami. Całość odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

    SMACZNEGO!!!!!!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 19 maja 2014
Budyniowce to coś dla mojego podniebienia.Pycha.
ggosienka68 19 maja 2014
Ciekawy pomysł na przełożenie :)
Składniki
  • Duże opakowanie herbatników kakaowych
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek mąki torowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 8 jajek
Składniki