Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warkocz z polędwiczki"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 604
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 52
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 772
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 604
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 52
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 772
Składniki
Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i nacinam wzdłuż ostrym nożem, tak aby powstały trzy paski złączone na końcu. Oprószam je przyprawami.
Boczek kroję w cienkie plasterki (ok. 12 sztuk), owijam nimi ściśle paski polędwiczki. Następnie paski przeplatam, by uzyskać warkocz. Jego koniec spinam wykałaczkami lub obwiązuję bawełnianą nicią, znów obsypuję z wierzchu przyprawami.
W sploty warkocza wciskam śliwki. Wkładam go do woreczka do pieczenia i układam w naczyniu żaroodpornym; wstawiam je na 2-3 godz. do lodówki. Potem piekę mięso ok. 55 min w temp. 180oC. Na 10 min przed końcem pieczenia rozcinam z wierzchu woreczek i rumienię mięso.
Sos żurawinowy: masło rozgrzewam na patelni, oprószam mąką i mieszając, robię zasmażkę. Wlewam cienką strużką bulion, mieszam, doprowadzam do wrzenia, dodaję konfiturę żurawinową, doprawiam solą.
75 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji 3,80 zł • Przepis na 4-6 porcji
Genowefa Kamizela z Łabędziowa
To danie zrobiliśmy i polecamy!Źródło: Kobieta i życie