Warkocz drożdzowy

Warkocz drożdzowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Warkocz drożdżowy posypany chrupiącą kruszonką. Idealny do kubka mleka. Przygotowanie jest mało pracochłonne i znika jeszcze ciepłe.

Składniki

  • Przygotuj;
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczyptę soli
  • 1 łyżkę suszonych drożdży
  • 500 g. mąki pszennej
  • 110 g. masła, 2 jajka
  • kruszonka;
  • Masło, cukier, mąka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto muszą być ciepłe.
    Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy i w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, mnie to zajęło 10 minut. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ponownie zagnieść w celu odparowania z pęcherzyków powietrza (ok. 2 min. )

  2. Kruszonka ma być bardzo sypka i drobna.
    Do ciepłego masła wsypać cukier i przesianą mąkę. Aby kruszonka była drobna musi być więcej mąki, lecz należy ją stopniowo dosypywać. Na wyczucie.

    Ciasto drożdżowe posypać kruszonką i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180* i piec 30 minut.
    Smacznego.

Składniki
  • Przygotuj;
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczyptę soli
  • 1 łyżkę suszonych drożdży
  • 500 g. mąki pszennej
  • 110 g. masła, 2 jajka
  • kruszonka;
  • Masło, cukier, mąka
Składniki