Wariacje nt Tiramisu

Wariacje nt Tiramisu
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ehinac3a
Szybkie, smaczne, dość lekkie z lekką nutą alkoholu

Składniki

  • kawa sypana, 2 łyżeczki od serca
  • woda, 1 szklanka
  • wino (używam własnego z wiśni), 1/2 szklanki plus 2 łyżki
  • śmietana 36%, 300g
  • serek mascarpone, 500g
  • biszkopty języczki (lady''s fingers), 2 opakowania po 200g
  • cukier puder bądź drobny, 40g

Przygotowanie

  1. Kawę zalać wrzątkiem. Zaparzać około 2 minut. Przelać do miseczki i połączyć z 1/2 szklanki wina. Odstawić do ostudzenia.

  2. Na dno formy żaroodpornej wyłożyć biszkopty i polać 1/3 wystudzonej kawy z winem.

  3. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać serek mascarpone i wino (2 łyżki), i delikatnie wymieszać - nie ubijać!

  4. Wyłożyć połowę masy na biszkopty. Przykryć kolejną wartwą biszkoptów moczonych w kawie z winem. Na to reszta masy i znowy moczone biszkopty. Całość można posypać startą gorzką czekoladą.

  5. Wstawić na noc do lodówki, aby wszystko mogło się ładnie przegryźć.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

ehinac3a 08 sierpnia 2010
użyłam zwrotu "dość lekkie" :]
napewno lżejsze niż staropanieńskie ciociny torty z kremem na maśle i... Czytaj całość »
użyłam zwrotu "dość lekkie" :]
napewno lżejsze niż staropanieńskie ciociny torty z kremem na maśle i smarowane konfiturą z róży ;)
kufelek 13 października 2010
Może da się podać bardziej estetycznie...
jana102 19 lipca 2012
fotografia tego ciasta nie zachęca mnie do tego abym go zrobiła
Składniki
  • kawa sypana, 2 łyżeczki od serca
  • woda, 1 szklanka
  • wino (używam własnego z wiśni), 1/2 szklanki plus 2 łyżki
  • śmietana 36%, 300g
  • serek mascarpone, 500g
  • biszkopty języczki (lady''s fingers), 2 opakowania po 200g
  • cukier puder bądź drobny, 40g
Składniki