„Waniliowy przekładaniec”

„Waniliowy przekładaniec”
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kasiaczek06
Bardzo dobre ciasto, idealne na przyjęcia i święta.

Składniki

  • Biszkopt jasny; 6 jajek
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Biszkopt ciemny; 3 jajka
  • 1 szklaka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • Masa; 3 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • 300 g margaryny
  • olejek waniliowy
  • cukier puder waniliowy
  • Ponadto; 2 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 2 większe jabłka

Przygotowanie

  1. Jaja ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ocet. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części.

  2. Jaja ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Pieczemy przez 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

  3. Czerwone galaretki rozpuść w ½ litra wody. Dodaj starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Tak samo z galaretką zieloną. Ugotuj budyń Wystudź. Utrzyj z margaryną, olejkiem waniliowym oraz cukrem pudrem waniliowym.

  4. Układaj warstwami; jasny biszkopt, krem, galaretka, krem, ciemny biszkopt, krem, galaretka, krem, jasny biszkopt. Całość posyp cukrem pudrem waniliowym.

Składniki
  • Biszkopt jasny; 6 jajek
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Biszkopt ciemny; 3 jajka
  • 1 szklaka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • Masa; 3 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • 300 g margaryny
  • olejek waniliowy
  • cukier puder waniliowy
  • Ponadto; 2 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 2 większe jabłka
Składniki