Waniliowo-kawowe mufinki z malinami

Waniliowo-kawowe mufinki z malinami
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Delikatne i smakowite muffiny o lekkim posmaku kawy, i z dodatkiem letnich owoców. Szybkie i łatwe w wykonaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, a w drugim naczyniu olej, mleko i jajko. Połączyć składniki, tak aby ciasto było grudkowate. Rozdzielić na 2 części.

  2. Do jednej części ciasta dodać aromat waniliowy - mniej więcej łyżeczkę; rozmieszać. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić lekko i dodać do drugiej części ciasta. Rozmieszać aby zabarwiło się na brązowo.

  3. Do formy muffinowej włożyć papilotki. Do papilotek nakładać na zmianę ciasto ciemne i jasne, wtykając maliny.

  4. Piec około 20 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni C. Jeśli drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu - mufinki gotowe.

Komentarze do przepisu (7)

Tosca 07 sierpnia 2009
Bu, nie mam foremek... W samych papierkach się nie da, co? :/
basia 08 sierpnia 2009
zapewniam że da się w samych papierkach ;)
basia 08 sierpnia 2009
nie trzeba foremek zapewniam ze w samych że w samych papierowych foremkach też mozna upiec;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki