Waniliowo-czekoladowa rozkosz

Waniliowo-czekoladowa rozkosz
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: minnie
czyli waniliowe muffinki nadziane czekoladą :)

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny/masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • kilka kostek czekolady (u mnie mleczna)

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę, kiedy już będą ubite wlewaj powoli mleko oraz schłodzoną margarynę, wymieszaj dokładnie. Odmierz mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, wymieszaj. Powoli wsypuj do masy jajecznej (ja dodaję po trochu i mieszam mikserem i tak do wsypania całej mąki).

  2. Nagrzej piekarnik góra-dół do 190 stopni C.

  3. Do foremek na babeczki włóż papilotkę. Każdą napełnij ok.1/2 łyżki ciasta, na to połóż kawałek czekolady (u mnie kostki były duże więc połamałam na małe kawałki i dawałam po dwa na każdą babeczkę). Na czekoladę wyłóż ok.1 łyżkę ciasta. Wsadź muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min. Po upieczeniu zostaw jeszcze na ok. 5 minut w zamkniętym piekarniku po czym wyjmij muffinki na kratkę (studzę już bez foremek w samych papilotkach). Smacznego.



    Z podanych składników wyszło mi 10 muffinek.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 18 grudnia 2014
Niebo dla podniebienia :)
Konto usunięte 18 grudnia 2014
W wolnej chwili gdy rozmyślasz , myśl o tym co jest nie pojęte, to dodaje skrzydeł , a uskrzydlona kobieta - to... Czytaj całość »
W wolnej chwili gdy rozmyślasz , myśl o tym co jest nie pojęte, to dodaje skrzydeł , a uskrzydlona kobieta - to anioł.
Składniki
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny/masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • kilka kostek czekolady (u mnie mleczna)
Składniki