WANILIOWE MINI-ROGALIKI

WANILIOWE MINI-ROGALIKI
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Drakanka
tradycyjne austriackie ciasteczka na swieta bozego narodzenia. mozna zrobic na dlugo przed swietami i przechowywac w puszce. polecam wszystkim lasuchom!

Składniki

  • maslo, 17 dkg
  • cukier puder, 5 dkg
  • orzechy wloskie lub migdlaly starte na proszek, 7 dkg
  • maka, 27 dkg
  • cukier puder (do obtaczania), 20 dkg
  • cukier waniliowy, 3 lyzki

Przygotowanie

  1. make + cukier puder + maslo + orzechy (ew.migdaly jak kto woli) wyrobic na gladkie ciasto. uformowac z niego walek, zawinac w folie i schlodzic przez godzine w lodowce.

  2. po wyjeciu z lodowki z ciasta formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego a z niej male rogaliki (jak ksiezyce). ciasteczka rozkladac na blaszce (porcja na 2 blaszki) wylozonej papierem do pieczenia w malych odstepach, zeby sie nie skleily.

  3. ciasteczka piec w piecu w temp.200 st. przez 5-10 min (zalezy od piekarnika) na blady kolor. w tym czasie wymieszac cukier puder z cukrem waniliowym w miseczce, upieczone, jeszcze cieple ciasteczka w tym obtaczac pare razy i wkladac do puszki. smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

annawk 08 maja 2009
ale śliczniutkie, tak apetyczne, że chyba zrobię
zawiela 03 lutego 2010
Bardzo smaczne,moja siostra je robi,ja nie mam do nich cierpliwości.
N-Dosia 13 lutego 2011
Teraz można kupić specjalną blaszkę na te ciasteczka . Od razu wychodzą 42 sztuki. To duża blaszka z... Czytaj całość »
Teraz można kupić specjalną blaszkę na te ciasteczka . Od razu wychodzą 42 sztuki. To duża blaszka z wgłębieniami w kształcie rogaliczków. Trudno ją dostać ,nie zawsze jest w sklepach ale przeważnie przed świętami i najlepiej w marketach Niemieckich jak Lidl czy Penne ,Aldi , Netto. W polskich sklepach też widziałam. Na opakowaniu jest też podobny przepis. Polecam . Naprawdeę dobra blaszka i nie wymaga smarowania . I pomaga w pracy i szybko się ciasteczka pieką . :))
Składniki
  • maslo, 17 dkg
  • cukier puder, 5 dkg
  • orzechy wloskie lub migdlaly starte na proszek, 7 dkg
  • maka, 27 dkg
  • cukier puder (do obtaczania), 20 dkg
  • cukier waniliowy, 3 lyzki
Składniki