Waniliowe chruściki kwiatki

Waniliowe chruściki kwiatki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Proste, szybkie do zrobienia.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g serka waniliowego homogenizowanego
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną posypuję cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Kate85 11 grudnia 2017
Fajne :) Mniam, mniam...'porywam' przepis :)
Składniki
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g serka waniliowego homogenizowanego
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia
Składniki