Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z ostatnich moich wypieków jest waniliowa szarlotka. Pyszna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Zapach wanilii użyty w tym wypieku niezmiennie kojarzy mi się ze smakiem ulubionej szarlotki, która piekła moja babcia. Ciasto kruche w połączeniu z waniliowymi jabłkami sprawia, że nikt nie może się oprzeć temu wyjątkowemu ciastu.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 370
Polecam.
Odsłon: 795
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 370
Polecam.
Odsłon: 795
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy. Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy. Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
Zapraszam do mojego bloga!