waniliowa panna cotta…

waniliowa panna cotta…
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
…przepyszny włoski deser

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści.Zagotować i szybko zestawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek.

  2. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia na ok.4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.

  3. Aby ułatwić wyjęcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. U mnie był to mus z jeżyn.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 12 lutego 2016
Boski deser <3
Obserwator 13 lutego 2016
Zarąbiaste zdjęcie, jak zwykle i zawsze!!
A, że pysznie, nie mam wątpliwości :)
Składniki
  • 250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
Składniki