Walentynkowy torcik cappuccino

Walentynkowy torcik cappuccino
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Walentynkowy torcik cappuccino to szybki deser na zimno w kształcie serca, na ciastkach francuskich. Masę kawową zrobiłam na bazie kwaśnej śmietany i kawy rozpuszczalnej. torcik wykończyłam gorzkim kakao i cukrowymi serduszkami. Cały deser nie jest zbyt słodki. Jest przyjemnie, delikatnie kawowy. Robi się go błyskawicznie. Porcja jest mała, w sam raz dla dwóch osób. Ja deser zrobiłam w kształcie serduszka, ale można go też zrobić w dwóch pucharkach/słoiczkach.

Składniki

  • kilka ciastek francuskich z cukrem (użyłam takich poduszeczek posypanych cukrem pudrem)
  • 200g śmietany 12%
  • mały cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cappuccino waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100ml gorącej wody
  • gorzkie kakao do oprószenia
  • cukrowe serduszka

Przygotowanie

  1. Foremkę w kształcie serduszka wyłożyłam na dnie ciasteczkami francuskimi. Użyłam ciasteczek własnoręcznie zrobionych z ciasta francuskiego, posypanych cukrem pudrem. Zimną śmietanę przełożyłam do miski i zmiksowałam z cukrem waniliowym. Cappuccino rozpuściłam w minimalnej ilości gorącej wody, wystudziłam i dodałam do śmietany. Wymieszałam do połączenia. Łyżeczkę żelatyny rozpuściłam w odrobinie gorącej wody, wystudziłam i również dolałam do śmietany. Masę jeszcze raz wymieszałam i wyłożyłam na ciastka. Powierzchnię wyrównałam. Deser wstawiłam do lodówki, aby stężał. Po schłodzeniu, deser udekorowałam na wierzchu gorzkim kakao i cukrowymi serduszkami i wyjęłam go ostrożnie z foremki.

Składniki
  • kilka ciastek francuskich z cukrem (użyłam takich poduszeczek posypanych cukrem pudrem)
  • 200g śmietany 12%
  • mały cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cappuccino waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100ml gorącej wody
  • gorzkie kakao do oprószenia
  • cukrowe serduszka
Składniki