Walentynkowe drożdżówki z malinowym budyniem

Walentynkowe drożdżówki z malinowym budyniem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Hanix1984
To biały być bułeczki w kształcie serduszek, ale niestety moje umiejętności okazały się niewystarczające. Może wam się uda. Inny kształt nie zmienia jednak ich wyśmienitego smaku :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka, łyżki cukru i mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy go do mąki. Dodajemy jajka i żółtka, cukier, sól, aromat. Wszystko mieszamy za pomocą ręki. Powoli dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Radziłabym dodać trochę mniej mleka i cukru. Następnie dodajemy dżem malinowy. Oczywiście może być też inny smak.

  3. Formujemy koszyczki z ciasta drożdżowego i dodajemy trochę budyniowej masy. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Drożdżówki pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą złociste.

Komentarze do przepisu (2)

Annuar 15 lutego 2011
Podobają mi się :) Ile sztuk wychodzi z tych proporcji ?
Hanix1984 15 lutego 2011
Mi wyszło 18 sztuk.
Składniki
Składniki