Walentynkowa tarta czekoladowa

Walentynkowa tarta czekoladowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Przepis na ciasto „wygrzebałam” w skoroszycie mamy z wycinkami z gazet. To świetny pomysł na walentynkowy deser.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • Składniki na krem:
  • 200 g czekolady (deserowej lub mlecznej, jak wolicie)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 6 łyżek mleka
  • Dekoracja:
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • ozdoby czekoladowe

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatam ciasto (wystarczy do konsystencji mokrego piasku).

  2. Ciasto wsypuję do wysmarowanej tłuszczem tortownicy w kształcie serca (długość serca 26 cm) i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    W czasie, kiedy piecze się ciasto, przygotowuję krem. Zagotowuję śmietankę z mlekiem, ściągam z ognia i wrzucam połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
    Do masy wbijam jajka i całość miksuję.

  3. Krem wylewam na podpieczone ciasto i piekę ok. 20 minut.
    Kiedy ciasto wystygnie dekoruję je bitą śmietaną i czekoladą.

Komentarze do przepisu (45)

fafiatko 09 lutego 2019
Pyszne! chcialabym dostac takie serducho w walentynki!
Nevermore 09 lutego 2019
Czekolada, maliny, rum - Super :) Pyszne ciacho i na pewno osoba nim obdarowana, będzie bardziej zadowolona, niż... Czytaj całość »
Czekolada, maliny, rum - Super :) Pyszne ciacho i na pewno osoba nim obdarowana, będzie bardziej zadowolona, niż po takich sklepowych słodkościach :) Dobrze, że widziałem przekrój na blogu, bo to jeszcze bardziej wzmaga apetyt ;) Super pyszności :)
Maudie 09 lutego 2019
Już czuję ten smak-cudo! I bardzo ładnie się prezentuje:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • Składniki na krem:
  • 200 g czekolady (deserowej lub mlecznej, jak wolicie)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 6 łyżek mleka
  • Dekoracja:
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • ozdoby czekoladowe
Składniki