Walentynkowa Delicja

Walentynkowa Delicja
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Channah
Tak naprwde to ciasto nadaje sie na kazda okazje:) ale, ze moj maz uwielbia delicje, postanowilam upiec cos specjalnie dla niego z okazji swieta Walentego:) Dekoracja nie wyszla, zbyt tepa czekolada:)

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl maki (w tym ok 1/4 szkl maki pszennej i 2 lyzki maki ziemniaczanej)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki octu
  • Masa biala:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g smietany kremowki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Masa kolorowa:
  • galaretka o smaku pomaranczowym
  • 250 g konfitury brzoskwiniowej
  • Poncz do nasaczenia:
  • sok wycisniety z polowy cytryny, 2 lyzki cukru, 1/4 szkl przegotowanej wody, 2 lyzki przgotowanej mocnej herbaty
  • gorzka czekolada na polewe

Przygotowanie

  1. Bialka oddzielamy od zoltek. Z bialek ubijamy sztywna piane, dodajemy cukier nadal ubijajac do zesztywnienia. Do zoltek dodajemy proszek do pieczenia i ocet mieszamy energicznie lyzka, az zoltka beda mialy konsystencje puszystej piany. Zoltka laczymy z bialkami . Do masy dodajemy make i delikatnie mieszamy lyzka.
    Wylewamy na wylozona papierem tortownice i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piecu do "suchego patyczka" u mnie 20 min. Po wylaczeniu pieca nie otwieramy go zbyt szybko, aby ciasto nie opadlo zbyt mocno. Pozostawiamy do wystygniecia.
    Wierzchnia warstwe biszkoptu delikatnie zeskrobujemy.
    Z podanych skladnikow przygotowujemy poncz i nasaczamy nim biszkopt.

  2. Smietane ubiajamy, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez sekunde. Dodajemy serek Mascarpone i mieszamy delikatnie lyzka do polaczenia masy. Calosc wykladamy na nasaczony biszkopt i wstawiamy do lodowki do czasu gdy przygotujemy warstwe z galaretki.

  3. Galaretke przygotowujemy tak Jak podane jest na opakowaniu, pozostawiamy do wystygniecia, gdy zacznie tezec dodajemy konfiture i mieszamy do polaczenia sie z galaretka. Wylewamy na mase biala i wstawiamy do lodowki, czekamy, az stezeje.

  4. Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i wylewamy na stezala galaretke, bardzo szybko rozprowadzamy.
    Ciasto jest pyszne, ale z powodu sztywnej czekolady ciezko go pokroic:)
    Monza rowniez przygotowac polewe wedlug wlasnego przepisu.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 13 lutego 2014
ciacho pyszne i najważniejsze, że "od serca" , pozdrawiam :)
Konto usunięte 14 lutego 2014
Urocze to ciacho :))
jonita 14 lutego 2014
Ciasto zapowiada się rewelacyjnie!!! Pierwsze w kolejce do wypróbowania :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl maki (w tym ok 1/4 szkl maki pszennej i 2 lyzki maki ziemniaczanej)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki octu
  • Masa biala:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g smietany kremowki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Masa kolorowa:
  • galaretka o smaku pomaranczowym
  • 250 g konfitury brzoskwiniowej
  • Poncz do nasaczenia:
  • sok wycisniety z polowy cytryny, 2 lyzki cukru, 1/4 szkl przegotowanej wody, 2 lyzki przgotowanej mocnej herbaty
  • gorzka czekolada na polewe
Składniki