Wafle z galaretką

Wafle z galaretką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis z zeszytu mojej mamy, ma chyba z 20 lat i pamiętam jak moja mama robiła wafle przekładane galaretką na bazie śmietany. Smak niepowtarzalny i smakuje całkowicie inaczej niż wszystko co do tej pory jedliście.

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 400 g śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie wafli
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej

Przygotowanie

  1. Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę.
    Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.

  2. Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej.
    Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa.
    Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.

  3. Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 13 czerwca 2019
takie starsze przepisy są najlepsze :)
Składniki
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie wafli
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
Składniki