Wafle"Bajaderka"

Przepis dnia 2018-02-25
WafleBajaderka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil

Składniki

  • 2 kwadratowe płaty suchych wafli
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych
  • 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników

Przygotowanie

  1. Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować.
    Zestawić z ognia , wystudzić do chłodnej masy czekoladowej wsypywać partiami (po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając trzepaczką aż do połączenia, tak samo wsypać i połączyć z masą pozostałe dwie szklanki, na koniec wsypać wiórka , pokruszone herbatniki oraz orzechy, dokładnie wymieszać.

  2. Jeden płat wafla umieścić na folii aluminiowej, wylać gęstą masę zostawiając po 1 cm od brzegów aby nie wypłynęła, wyrównać, docisnąć leciutko drugim waflem , owijając całość folią aluminiową , można delikatnie obciążyć deseczką na całości, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
    Po całkowitym stężeniu, kroić na kwadraty, podawać.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 21 lutego 2018
Chrupnęłabym jednego :)
Nevermore 21 lutego 2018
Takie wafelki idealnie sprawdziłyby się o tej porze z małym co nieco ;)
Super :)
KORAL 23 lutego 2018
Aguś, przypomniałaś mi dzieciństwo i Pierroty cukiereczki.... :)
Pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kwadratowe płaty suchych wafli
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych
  • 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników
Składniki