Wafle kajmakowe

Wafle kajmakowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Oprócz tego, że wafle kajmakowe są szybkie i smaczne, to samą masę kajmakową przygotowuje się dosyć łatwo. Główną bazą do tych pysznych słodkości jest mleko skondensowane. Drugą zaletą wafli kajmakowych jest to, iż składniki na te wafelki są dostępne praktyczne w każdym sklepie.

Składniki

  • mleko skondensowane 400 ml
  • mielone orzechy 120 g
  • czekolada biała 100 g
  • masło 75 g
  • paczka wafli kwadratowych 200 g

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane gotujemy. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Gdy masa kajmakowa będzie gęsta dodajemy 60 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych. Studzimy. Cztery wafle przekładamy masą kajmakową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy. Kwadraty waflowe chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Następnie kroimy je na pół.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rogi wafli maczamy w czekoladzie, a następnie w pozostałych mielonych orzechach.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Składniki
  • mleko skondensowane 400 ml
  • mielone orzechy 120 g
  • czekolada biała 100 g
  • masło 75 g
  • paczka wafli kwadratowych 200 g
Składniki