Vol-au-vent z kremem malinowym i owocami

Vol-au-vent z kremem malinowym i owocami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: basiliana
Vol-au-vent to wywodząca się z kuchni francuskiej przekąska w formie babeczki o kształcie kominka. Upieczone z ciasta francuskiego "kominki" są delikatne i lekkie, stąd też ich nazwa, która w tłumaczeniu oznacza "lot z wiatrem". Vol-au-vent podaje się zazwyczaj w formie pasztecika, wypełniając je farszem z mięsa, warzyw lub grzybów. Dla mnie te delikatne francuskie babeczki stały się inspiracją do stworzenia deseru z dodatkiem przepysznego kremu malinowego i sezonowych owoców.

Składniki

  • Babeczki vol-au-vent:
  • Ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Jajo - 1 sztuka
  • ewentualnie gruby cukier do dekoracji
  • Krem malinowy:
  • Maliny, świeże lub mrożone - 250 g
  • Cukier - 1/3 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Woda - 1 łyżka
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Mascarpone - 250 g
  • Do dekoracji:
  • Świeże owoce
  • Liście melisy

Przygotowanie

  1. Babeczki vol-au-vent:

    Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Literatką wyciąć kółka. 1/3 kółek zostawić, a w reszcie kieliszkiem wycisnąć na środku mniejsze kółka. Brzegi pełnych kół posmarować rozmąconym jajkiem, na każdym kole ułożyć kółko z wyciętym środkiem i znów posmarować brzeg jajkiem. Nałożyć kolejne kółko z wyciętym środkiem i także posmarować je z wierzchu jajkiem. Ciastka można lekko posypać grubym cukrem. Babeczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 12 minut w temperaturze 200 st. C.

  2. Krem malinowy

    Maliny podgrzać z cukrem do momentu puszczenia soku. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, wymieszać i zagotować. Po lekkim przestudzeniu mus malinowy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na kilka minut do spęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie wymieszać rozpuszczoną żelatynę z musem malinowym i odstawić całość do całkowitego wystudzenia. Zmiksować mascarpone z musem malinowym do uzyskania gładkiej masy.

  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać nim wystudzone babeczki. Wierzch udekorować owocami i listkami melisy.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 13 lipca
Pyszności :)
basiliana 23 lipca
Dziękuję:)
fafiatko 26 lipca
Ale wykwintnie sie prezentuja!
Składniki
  • Babeczki vol-au-vent:
  • Ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Jajo - 1 sztuka
  • ewentualnie gruby cukier do dekoracji
  • Krem malinowy:
  • Maliny, świeże lub mrożone - 250 g
  • Cukier - 1/3 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Woda - 1 łyżka
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Mascarpone - 250 g
  • Do dekoracji:
  • Świeże owoce
  • Liście melisy
Składniki