Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • startej skórki z cytryny według upodobania
  • sok z połowy cytryny
  • 500 g mąki
  • 100 g siekanych orzechów
  • 100 g gęstego dżemu śliwkowego lub morelowego
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

  2. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać kieliszkiem lub foremką małe kółka. Podobnie postępować z resztą ciasta.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne.

  4. Ciasteczka wyjąć z pieca. Dżem wymieszać z siekanymi orzechami. Ciastka przełożyć dżemem i dobrze docisnąć. Następnie dobrze obtoczyć w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać cukier waniliowy.

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 12 marca
Muszą być przepyszne:)
Docherro 12 marca
Małe pychotki:)
Dariusz-D 12 marca
Nie ma to , jak domowe ciasteczka.:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g margaryny lub masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • startej skórki z cytryny według upodobania
  • sok z połowy cytryny
  • 500 g mąki
  • 100 g siekanych orzechów
  • 100 g gęstego dżemu śliwkowego lub morelowego
  • 100 g cukru pudru
Składniki