Użądlenie Pszczoły

Użądlenie Pszczoły
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Użądlenie Pszczoły to drożdżowy placek z kremem budyniowym i chrupiącą, migdałową skorupką pachnącą miodem. Bardzo popularny, niemiecki przepis. Polecam upiec ciasto tradycyjnie na prostokątnej blaszce. Nie jest wtedy takie wysokie, lepiej się je kroi i je.

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g masła, miękkiego lub margaryny
  • 42 g świeżych drożdzy
  • 500 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1 szklanka mleka( letniego)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Na skorupkę:
  • 6 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g płatków migdałowych
  • Na krem:
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 150 g cukru
  • 12 płatków żelatyny
  • 600 g słodkiej śmietanki
  • 2 paczuszki cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i ochłodzić. Drożdże włożyć do miski, wsypać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Zostawić pod przykryciem na 15 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie dodać resztę mąki, cukru, żółtka, szczyptę soli i ochłodzone masło. Ciasto wyrobić, można przy pomocy miksera. Najpierw na najniższych obrotach wszystko wymieszać, a potem około 5 minut na najwyższych obrotach. Nakryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż zwiększy objętość o połowę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na natłuszczonej foremce.

  2. Przygotować skorupkę: mleko podgrzać z masłem. Dodać cukier, miód i płatki migdałowe. Pogotować na małym ogniu, aż masa zrobi się szklana i zgęstnieje, ale nie może zbrązowieć. Zdjąć z ognia, ochłodzić i rozprowadzić na cieście drożdżowym w foremce. Zostawić jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie. Następnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 25 minut.

  3. Po ochłodzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. Krem:
    Zagotować 3, 5 szklanki mleka. A z pół szklanki mleka, 2 budyniów i cukru przygotować budyń. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Żelatynę namoczyć, następnie dobrze wykręcić i dodać do gorącego budyniu. Szybko wymieszać. Odstawić, aż wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Gdy budyń jest dobrze ochłodzony dodać ubitą śmietankę i wymieszać.
    Na dolny placek położyć krem i nakryć plackiem ze skorupką migdałową. Można już teraz pokroić górny placek na pożądaną wielkość. Ułatwi to nam później krojenie. Wstawić do zimnego, aż krem zastygnie.

Komentarze do przepisu (18)

fafiatko 11 czerwca
Pysznie wyglada i do tego nazwe ma intrygujaca!
babcitereskiciasta 11 czerwca
Wspaniałe drożdżowe, coś dla mnie.:)
Docherro 11 czerwca
Pyszne to użądlenie...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 100 g masła, miękkiego lub margaryny
  • 42 g świeżych drożdzy
  • 500 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1 szklanka mleka( letniego)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Na skorupkę:
  • 6 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g płatków migdałowych
  • Na krem:
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 150 g cukru
  • 12 płatków żelatyny
  • 600 g słodkiej śmietanki
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
Składniki