Uśmiech Carycy

Uśmiech Carycy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Kompozycja różnych smaków. Ciasto na biszkopcie pokryte masą wiśniową i śmietankową.

Składniki

  • Forma 24 cm x 24 cm
  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • Niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g biszkoptów okrągłych
  • 200 g dżemu z czarnego bzu
  • Składnik na masę budyniową:
  • 2 budynie wiśniowe
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • Składnik na masę białą:
  • 330 ml śmietany 30 %
  • Sok z brzoskwiń
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • 1 galaretka zielona

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka.
    2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką.
    3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

  2. 4. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
    5. Szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy, w drugiej szklance mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
    6. Margarynę miksujemy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, masę wykładamy na ostudzony biszkopt.

  3. 7. Następnie odlewamy zalewę z brzoskwiń, owoce kroimy w plasterki i układamy na wiśniowej masie.

  4. 8. Śmietanę ubijamy mikserem, wlewamy sok z Brzoskwiń oraz rozpuszczoną w małej ilość wody żelatynę.
    9. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy pokrojoną zieloną galaretką.

  5. 10. Ciasto chłodzimy dwie godziny.
    11. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 14 lipca
Ładnie to wygląda i oby to nie był uśmiech tej carycy urodzonej w XVIII wieku w Szczecinie ;p
KulinarnaChwila 15 lipca
hahahahaa:))
slodkisentyment 22 lipca
Super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Forma 24 cm x 24 cm
  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • Niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g biszkoptów okrągłych
  • 200 g dżemu z czarnego bzu
  • Składnik na masę budyniową:
  • 2 budynie wiśniowe
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • Składnik na masę białą:
  • 330 ml śmietany 30 %
  • Sok z brzoskwiń
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • 1 galaretka zielona
Składniki