Urodzinowy Tort Kokosowy

Urodzinowy Tort Kokosowy
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Grazenka
Lekki, smaczny i taki inny :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopty; Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żołtkai olej, na koniec mąka z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć razem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180*C przez 15-20 min.

  2. Podobnie postąpić z Biszkoptem ciemnym , tylko do ubitych białaek z cukrem dodać żołtka, kakao, następnie mąkę i proszek. Piec jak wyżej. Do wypieku użyć formę okrągłą w wielkości od 20- 25 cm

  3. Biszkopty wystudzone , położyć jeden na drugim i ostrym nożem wyciąć obręcze o szerokości ok. 2 cm. Następnie mieszając obręcze , ciemny jasny, ciemny jasny....utworzyć dwa placki. Nasączyć je dowolnym ponczem.

  4. Przygotować MASE; Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dobrze mieszając, do niej wlać 100g likieru kokosowego i wymieszać. Ubić śmietanę kremowkę na sztywno dodając do niej pukier puder, do ubitej kremowki dodać rozpuszczoną żelatynę z likierem. Wymieszać i rozsmarować na pierwszy placek wciskając również pomiędzy szczeliny między pierścieniami, masy nałożyć na grubość ok 1,5 cm na nią położyć drugi placek z kolorowych pierścieni i dokładnie rozsmarować pozostałym kremem kokosowym ; wierzch i boki.

  5. Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi. Można udekorować ozdobami z białej czekolady.

Komentarze do przepisu (8)

irma 14 lutego 2010
Bardzo ładny i faktycznie taki inny.
renka 14 lutego 2010
Bardzo efektowny i na pewno smaczny ;)
bobara 15 lutego 2010
kolejny wariant tortu "szachownica" zapewne smakowity
pierwszy raz zetknęlam sie z taka propozycją blisko 30 lat... Czytaj całość »
kolejny wariant tortu "szachownica" zapewne smakowity
pierwszy raz zetknęlam sie z taka propozycją blisko 30 lat temu w "Burdzie' w wydaniu niemieckim
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki