Składniki na ciasto rozdrobnić w malakserze na "mokry żwirek. Można to też zrobić w palcach , jeśli nie mamy malaksera.
3/4 ciasta rozsypać na dno dużej blach o wymiarach 25/36 cm.Lekko docisnąć. Resztę odłożyć do posypania wierzchu.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami.
Wciąż ucierając dodawać po łyżce sera.
Następnie ubitą pianę z białek na przemian z ubitą osobno śmietaną.
Wyłączyć mikser i delikatnie wmieszać bakalie oraz sok i skórkę z cytryny.Na końcu wsypać proszek budyniowy i kaszę.Całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na surowy spód ciasta. Wyrównać i posypać resztą ciasta.
Piec 1 godzinę i 15 minut w tem. 175 stopni. Po 40 minutach pieczenia sernik nakryć papierem do pieczenia.
Wyłączyć piekarniki, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Dzięki temu-nie opadnie. Można oprószyć cukrem pudrem lub oblać czekoladą.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej