Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aaasikkk
Proste ciasto owocowe odmierzane łyżką

Składniki

  • 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokoj
  • 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśn
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 3 jaja (całe)
  • 10 łyżek mąki pszennej - czubatych
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka

Przygotowanie

  1. Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm.

  2. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu.

    Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.

    Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.

    Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.

  3. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste.

    Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście).

    Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu. Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut.

    Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!

    Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 05 września 2015
Pycha <3
Futka 05 września 2015
Cudowne ciasto! Chętnie skosztowałabym choć kawałeczek :)
Konto usunięte 05 września 2015
Puszyste i wilgotne, pychota :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokoj
  • 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśn
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 3 jaja (całe)
  • 10 łyżek mąki pszennej - czubatych
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka
Składniki