Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, szybki i bardzo smaczny deser - twarożek waniliowy z duszonymi i karmelizowanymi jabłkami oraz kruszonką orzechową. Użyłam chudego twarogu, miłośnicy bardziej kalorycznych produktów mogą użyć tłustego twarogu lub śmietany.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1001
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 137
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1001
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 137
Składniki
Zetrzeć skórkę cytrusów, wyskrobać laskę wanilii. Twaróg wymieszać z miazgą waniliową i cukrem klonowym i dodać do smaku skórkę oraz sok z cytryny i pomarańczy. Jabłka oczyścić, wydrążyć i pokroić w łódki ze skórką.
Rozgrzać masło na patelni i usmażyć jabłka. Dodać anyż gwiazdkowaty, cukier klonowy, cynamon w proszku, wydrapaną laskę wanilii i karmelizować jabłka. Wlać sok jabłkowy i dusić jabłka przez kilka minut redukując płyn. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny.
Wymieszać pokruszone orzechy, mąkę orkiszową, masło i syrop klonowy i doprawić odrobiną cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 160° C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić kruszonke i ulożyć ją na blasze. Piec ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiąca.
Twaróg podać z duszonymi jabłkami i posypażyć drobno posiekaną skórką pomarańczową i kruszonką orzechową.