TWAROGOWE ROGALE

TWAROGOWE ROGALE
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: andzela2309
Rogale smakują najlepiej zaraz po upieczeniu

Składniki

  • 250 chudego twarogu
  • 1/8 litra mleka
  • 150 ml oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • proszek do pieczenia(według zaleceń na poakowaniu)
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 roztrzepane widelcem żółtko
  • 50 g ziaren słonecznika
  • Na nadzienie drobno pokrojony ser lub szynka(ewentualnie ich mieszanka)

Przygotowanie

  1. Twaróg utrzeć z mlekiem i olejem na gładką masę.Przesiać na wierzch mąkę,sól i pieprz i proszek do pieczenia,wymieszać.

  2. Ciasto rozwałować na opruszoną mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i pokroić w trójkąty.

  3. Na szerszączęść każdego trójkąta nałożyć nieco nadzienia i zaczynając od szpica,zwinąć trójkąty w rogale.

  4. Posmarować żółtkiem,posypać słonecznikiem i przenieść na wyłożoną pergaminem blachę.Piec w piekarniku w temperaturze około 200 st przez około 20 minut.

  5. Wyśmienitym dodatkiem do rogali są dipy z twarożku:twarożek wymieszać z posiekaną cebulą,doprawić solą i pieprzem.Twarożek można wymieszaćz pokrojoną w kosteczkę papryką i słodką papryką w proszku.

Komentarze do przepisu (1)

atfreya-maya 21 października 2009
cudowny przepis, na pewno spróbuję zrobić
Składniki
  • 250 chudego twarogu
  • 1/8 litra mleka
  • 150 ml oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • proszek do pieczenia(według zaleceń na poakowaniu)
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 roztrzepane widelcem żółtko
  • 50 g ziaren słonecznika
  • Na nadzienie drobno pokrojony ser lub szynka(ewentualnie ich mieszanka)
Składniki