Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tuszka karpia pieczona w cebuli"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 888
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5171
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 888
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5171
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Składniki
Karpia wypatrosz, oczyść i umyj. W moździerzu utrzyj listki laurowe z zielem, czosnkiem i resztą przypraw do ryby. Wymieszaj je z sokiem z limonki. Posmaruj tym karpia, również od wewnątrz. Por obierz i umyj. Pokrój w talarki i obłóż rybę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 60 min.
Szalotki obierz i pokrój. Wrzuć na rozgrzane masło, a gdy się zrumienią, wlej ocet i wino, wsyp cukier i czosnek. Mieszając, duś, aż sos odparuje. Wlej 3 łyżki wody, przypraw pieprzem i wymieszaj.
Rybę oczyść z marynaty. Włóż ją do formy wysmarowanej masłem. Dookoła rozłóż cebulkę. Przykryj i piecz ok. 45 min w 160°C. Pod koniec zdejmij pokrywkę, by cebulka zrumieniła się.Źródło: Naj