Truskawkowy sernik z rabarbarem

Truskawkowy sernik z rabarbarem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką. Sernik wyszedł, winny i pyszny, dzięki rabarbarowi.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g. masła -100 g. cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -150 g. jogurtu naturalnego, gęstego -500 g. mąki
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA TRUSKAWKOWA:
  • -1 kg.serka truskawkowego z wiaderka -5 jajek -50 g.cukru
  • -330 ml.śmietanki 30 % -2 budynie o smaku truskawkowym
  • -1 łyżka suszonych malin
  • WARZYWO: -650 g. rabarbaru (po obraniu) -1/2 szklanki cukru
  • BEZA: -5 białek -150 g.cukru -1 biały budyń
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt. Zmiksować i odłożyć 1/3 na posypkę. Tą większą część porozkładać na blaszce i rozklepać. Blaszka 30x40 powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serkiem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera, ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Dodać okruchy malin i wymieszać. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. rabarbar-Rabarbar wcześniej, obrać, pokroić na kawałeczki. Zasypać cukrem i odstawić nawet na całą noc do lodówki. Potem odsączyć na durszlaku. Porozrzucać na serze.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń,wymieszać i wyłożyć na rabarbar.

  5. kruszonka-Pozostawione ciasto porozkładać na górę sernika.

  6. Piec 60-70 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.

  7. Po przestygnięciu,posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień,aż stężeje.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 26 września 2019
Jestem pod wraEniem! Same moje ulubione smaki i warstwy!
babcitereskiciasta 26 września 2019
Dziękuję Em, to też moje smaki.:)
Składniki
  • CIASTO:
  • -300 g. masła -100 g. cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -150 g. jogurtu naturalnego, gęstego -500 g. mąki
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA TRUSKAWKOWA:
  • -1 kg.serka truskawkowego z wiaderka -5 jajek -50 g.cukru
  • -330 ml.śmietanki 30 % -2 budynie o smaku truskawkowym
  • -1 łyżka suszonych malin
  • WARZYWO: -650 g. rabarbaru (po obraniu) -1/2 szklanki cukru
  • BEZA: -5 białek -150 g.cukru -1 biały budyń
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
Składniki