Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Aninka88
ciasto dla smakoszy truskawek

Składniki

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 budyń waniliowy, szczypta soli, 3/4 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa
  • Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrajowujemy na 2 placki.

  2. MUS TRUSKAWKOWY:
    Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy.

  3. KREM:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus.

  4. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 27 marca 2014
pychotka !
kaasiulka86 27 marca 2014
jakie wymiary blachy? super ciacho!
Konto usunięte 27 marca 2014
Super ciacho !!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 budyń waniliowy, szczypta soli, 3/4 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa
  • Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania
Składniki