Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 131
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 130
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 376
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 169
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 131
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 130
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 376
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 169
Składniki
Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim, docinając je do wymiarów formy. Łodygi rabarbaru pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na 30 minut. Gdy rabarbar puścił sok ustawiłam garnek na gazie, dolałam wodę i zagotowałam. Rabarbar gotowałam aż kawałki zaczęły się rozpadać i zrobiło się coś w rodzaju gęstego kompotu. Ugotowany kompot zblendowałam na jednolitą masę. Tej masy po zblendowaniu powinny być 2 szklanki. Jeśli jest mniej to należy dolać wrzątku, jeżeli za dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki.1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło trochę rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygła, wstawiłam ją dodatkowo do lodówki, żeby zaczęła tężeć. I dopiero taką tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła. Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i śmietan - fix i ubijałam śmietanę na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej/sztywnej konsystencji. Ubitą śmietanę wyłożyłam na galaretkę. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je całą noc.