Truskawkowo - rabarbarowa delicja

Truskawkowo - rabarbarowa delicja
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Truskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą.

Składniki

  • Warstwa rabarbarowa:
  • 500g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1szkl. wody (250ml)
  • Kem budyniowy:
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 2szkl. mleka
  • 120g miękkiego masła
  • Warstwa śmietanowa:
  • 330ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 śmietan - fix
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 30g gorzkiej czekolady
  • ok. 60szt. herbatników

Przygotowanie

  1. Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim, docinając je do wymiarów formy. Łodygi rabarbaru pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na 30 minut. Gdy rabarbar puścił sok ustawiłam garnek na gazie, dolałam wodę i zagotowałam. Rabarbar gotowałam aż kawałki zaczęły się rozpadać i zrobiło się coś w rodzaju gęstego kompotu. Ugotowany kompot zblendowałam na jednolitą masę. Tej masy po zblendowaniu powinny być 2 szklanki. Jeśli jest mniej to należy dolać wrzątku, jeżeli za dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki.1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło trochę rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki.
    Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygła, wstawiłam ją dodatkowo do lodówki, żeby zaczęła tężeć. I dopiero taką tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła.
    Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i śmietan - fix i ubijałam śmietanę na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej/sztywnej konsystencji. Ubitą śmietanę wyłożyłam na galaretkę. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 3 dni temu
Pyszności :)
dziękuję :-)
slodkisentyment 3 dni temu
Pysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Warstwa rabarbarowa:
  • 500g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1szkl. wody (250ml)
  • Kem budyniowy:
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 2szkl. mleka
  • 120g miękkiego masła
  • Warstwa śmietanowa:
  • 330ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 śmietan - fix
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 30g gorzkiej czekolady
  • ok. 60szt. herbatników
Składniki