Truskawkowo-migdałowa tarta

Truskawkowo-migdałowa tarta
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Pyszna i szybka tarta idealna do truskawek i innych owoców sezonowych

Składniki

  • truskawki, 300g
  • mielone migdały, 100g
  • mąka, 200g
  • masło, 100g
  • cukier, 200g
  • jajka, 3 szt.
  • konfitura truskawkowa, 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z migdałami i cukrem, dodaj 2 jajka i posiekane masło. Ciasto należy szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Formę do tarty wylep 3/4 ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz przez 10 minut.

  2. Lekko złote ciasto wystudź, posmaruj 2 łyżkami konfitury i powykładaj na nią gęsto truskawki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż z nich kratkę na tarcie. Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego tym razem do 180 st C i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu tartę posmaruj pozostałą konfiturą utartą z 1 łyżką wody. Smacznego! * Przepis oparty na tartach z przepisów zamieszczonych w "Claudii" Czerwiec, 2010r.

Komentarze do przepisu (6)

Mateusz15 20 czerwca 2010
Rety! Jakie to musi być dobre!
annawk 21 czerwca 2010
pzrepiękne, aż ślinka leci:)
wiola1100 21 czerwca 2010
wygląda pysznie bardzo lubię takie owocowe ciasta
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • truskawki, 300g
  • mielone migdały, 100g
  • mąka, 200g
  • masło, 100g
  • cukier, 200g
  • jajka, 3 szt.
  • konfitura truskawkowa, 4 łyżki
Składniki