Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

Truskawkowo - malinowy sernik na zimno
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Deser idealny na upalne dni, przygotowany na bazie sezonowych owoców, pyszny, lekki jak chmurka, puszysty i delikatny. Truskawkowo - malinowy sernik na zimno z mascarpone na pełnoziarnistym spodzie z musli crunchy. Sernik cudownie rozpieści nasze kubki smakowe i doda zdrowej energii. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • SPÓD:
  • 150 g musli crunchy*
  • 70 g masła
  • * użyłam czekoladowo - kokosowego crunchy
  • SERNIK NA ZIMNO:
  • 300 g świeżych truskawek
  • 200 g świeżych malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 6 łyżek erytolu
  • 1/3 szklanki miodu malinowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • DODATKI:
  • bita śmietana
  • maliny
  • truskawki
  • świeża mięta

Przygotowanie

  1. SPÓD CRUNCHY. Masło rozpuszczamy w rondelku i delikatnie studzimy. Musli crunchy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy masło i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 20 cm*, wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

    * Możemy użyć formy o mniejszej średnicy, wtedy sernik będzie wyższy.

  2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki i maliny miksujemy na gładki mus razem z sokiem z cytryny, erytolem i miodem malinowym*. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (Ale uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące). Do musu dodajemy serek mascarpone, a następnie rozpuszczoną żelatynę - powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy owocowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki**.

    * Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości owoców.

    ** Mój sernik tężał około 3 godzin

  3. DEKORACJA. Po odpowiednim stężeniu sernika dekorujemy jego wierzch bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Na górę możemy ułożyć także inne owoce, orzechy oraz ulubione dodatki.

  4. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

Obserwator 05 lipca
WOW. Brak słów dla okazania podziwu.
konhambos 05 lipca
niezwykla pokusa! :)
KulinarnaChwila 06 lipca
Pyszotka:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 150 g musli crunchy*
  • 70 g masła
  • * użyłam czekoladowo - kokosowego crunchy
  • SERNIK NA ZIMNO:
  • 300 g świeżych truskawek
  • 200 g świeżych malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 6 łyżek erytolu
  • 1/3 szklanki miodu malinowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • DODATKI:
  • bita śmietana
  • maliny
  • truskawki
  • świeża mięta
Składniki