Truskawkowa zebra na zimno

Przepis dnia 2015-07-05
Truskawkowa zebra na zimno
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ollka
Przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje

Składniki

  • BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do piec
  • MASA WANILIOWA: 1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg 2-3 łyżki cukru cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorąc
  • MASA TRUSKAWKOWA 600 ml jogurtu naturalnego 40 dag truskawek 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody 10 truskawe

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C

  2. Masa waniliowa
    Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić
    W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
    Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.

  3. Masa truskawkowa
    W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
    Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.

  4. Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.

    Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.

Komentarze do przepisu (1)

Patra1 30 czerwca 2015
piękny:))))
Składniki
  • BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do piec
  • MASA WANILIOWA: 1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg 2-3 łyżki cukru cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorąc
  • MASA TRUSKAWKOWA 600 ml jogurtu naturalnego 40 dag truskawek 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody 10 truskawe
Składniki