Truskawkowa wuzetka

Truskawkowa wuzetka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Szybka truskawkowa wuzetka to moja wariacja na temat klasycznej wuzetki. Świeże truskawki sprawdzają się tutaj doskonale :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
  • Składniki na krem:
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g truskawek
  • Składniki na polewę:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
    Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
    Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
    Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x30 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Do nasączenia ciasta zaparzamy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
    Kiedy ciast wystygnie przygotowujemy krem.

  2. Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia składników.
    Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.
    Teraz możemy złożyć wuzetkę.
    Ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat nasączamy ½ szklanki kawy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
    Następnie przygotowujemy polewę.

  3. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wkruszamy czekoladę i odstawiamy na chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Polewę wylewamy na ciasto.
    Przed podaniem ciasto można ozdobić bitą śmietaną i truskawkami.
    Smacznego ????

Komentarze do przepisu (16)

ErJot 09 czerwca
Fajny i apetyczny pomysł:)
SprytnaChochla 10 czerwca
Piękne ciacho!
Maudie 10 czerwca
Cudowne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
  • Składniki na krem:
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g truskawek
  • Składniki na polewę:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki 30%
Składniki