Truskawkowa rozpusta

Truskawkowa rozpusta
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Anka1803
Idealna propozycja na letni deser.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • minimalna ilość gorącej wody
  • 400 ml kremówki 36 %
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.

  2. Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.

  3. Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Komentarze do przepisu (5)

Kasia-lilo 02 czerwca 2015
Wygląda przesmacznie! Wypróbujemy w długi weekend!
Kasia-lilo 05 czerwca 2015
Zrobiłam, ale nie wyszło. Miałam mniej truskawek, a mimo to po dodaniu 3 łyżeczek żelatyny masa nie zsiadła... Czytaj całość »
Zrobiłam, ale nie wyszło. Miałam mniej truskawek, a mimo to po dodaniu 3 łyżeczek żelatyny masa nie zsiadła się. Dorobiłam żelatyny, wylałam na ciasto, odstawiłam na noc ale i tak nie była stabilna. Przez to po dodaniu ostatniej warstwy, truskawki podnosiły się, ciasto nie wyglądało po przekrojeniu jak na zdjęciu i rozlewało się. Było b.smaczne ale trzeba dopracować proporcje żelatyny. Pozdrawiam
kminek 09 czerwca 2015
Też mi nie wyszło to ciasto, mimo że od razu dałam więcej żelatyny, to ciasto "pływało". Nie... Czytaj całość »
Też mi nie wyszło to ciasto, mimo że od razu dałam więcej żelatyny, to ciasto "pływało". Nie rozumiem, jak można podawać nie sprawdzony przepis narażając ludzi na marnotrawstwo czasu i produktów?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • minimalna ilość gorącej wody
  • 400 ml kremówki 36 %
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
Składniki