Truskawkowa kostka bez pieczenia

Truskawkowa kostka bez pieczenia
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Truskawkowa kostka bez pieczenia

Składniki

  • biszkopty 20
  • pianka truskawkowa:
  • Truskawki zblendowane 500 g
  • śmietana 30 % 600 ml
  • galaretka truskawkowa 2
  • mus truskawkowy:
  • Truskawki zblendowane 500 g
  • galaretka truskawkowa 2

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią spożywczą ( folię wyłożyć jeśli będziecie używać tak jak ja blaszki metalowej) dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia aby łatwiej było ciasto wyjąć.

    Na nie ułożyć biszkopty.

    Pianka truskawkowa:

    Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z galaretką,

    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać powoli galaretkę z truskawkami i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.( galaretka nie może być ciepła bo inaczej śmietana nam się zważy).

    Na biszkopty wylać powoli niewielką części pianki tak aby przykryła biszkopty i włożyć do lodówki na ok. 10 minut a następnie wylać pozostałą cześć pianki. Dzięki temu biszkopty nie podniosą nam się do góry. Włożyć do lodówki na godzinę aby pianka stężała.

    Mus truskawkowy

    Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i przestudzić a następnie wymieszać z truskawkami. Gotowy mus wylać na stężałą piankę truskawkową. Odstawić do ponownego stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 09 lipca 2019
Super ciasto:)
SlodkoSlodka83 09 lipca 2019
Pyszna ta kostka :-)
babcitereskiciasta 14 lipca 2019
Orzeźwiający deserek piankowy.:)
Składniki
  • biszkopty 20
  • pianka truskawkowa:
  • Truskawki zblendowane 500 g
  • śmietana 30 % 600 ml
  • galaretka truskawkowa 2
  • mus truskawkowy:
  • Truskawki zblendowane 500 g
  • galaretka truskawkowa 2
Składniki