Truskawki na orzechowym spodzie, w waniliowej pierzynce pod czekoladową chmurką.

Truskawki na orzechowym spodzie, w waniliowej pierzynce pod czekoladową chmurką.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Proste, delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne na gorące dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. białka ubić na sztywną pianę. Do posiekanych orzechów przemieszanych z bułką tartą, sodą i proszkiem do pieczenia dodać utarte żółtka i pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26cm i piec w 170 st.C. przez 35-45min.

  2. Masa: W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Ubić śmietankę 30%, dodać jogurt naturalny, serki homogenizowane, cukier i dokładnie delikatnie wymieszać. Wlać do masy przestudzone mleko z żelatyną i ponownie dokładnie wymieszać. Odlać trochę masy do innej miski (może tak z 1/5- robiłam to ''na oko'') i dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.

  3. Na wystudzony placek orzechowy(nadal w tortownicy) wyłożyć truskawki (szpicem do góry; u mnie zajęły cały spód). Zalać to tężejącą masą waniliową, włożyć na chwilkę do lodówki. Jak stężeje bardziej, wylać masę kakaową. Wygładzić, lub zrobić fale łyżką i wstawić do lodówki tak by masy się całkowicie ścięły. SMACZNEGO :)

  4. Przepis na ciasto orzechowe : www.kuchnia.o2.pl, reszta to inwencja własna.

  5. PS. ciasto orzechowe jak na mój gust i wysokość mojej tortownicy wyszło za grube więc ścięłam troszkę, tak około 1/3 wysokości- obawiałam się że masa może mi się nie zmieścić- wolałam nie ryzykować.

Komentarze do przepisu (10)

dorcia41 16 czerwca 2011
Smakowicie wygląda, lubię takie ciasta z tym że śmietanę 30% zastąpię śnieżkami, pozdrawiam :)))
Annuar 16 czerwca 2011
O Matko, od samego czytania nazwy deseru cieknie mi ślinka... :) Może spróbuję zrobić, choć boję się... Czytaj całość »
O Matko, od samego czytania nazwy deseru cieknie mi ślinka... :) Może spróbuję zrobić, choć boję się używać żelatyny, bo mam do niech pecha (tzn robią mi się "nitki")
agazolza 16 czerwca 2011
Czy robiłaś to ciasto na dużej tortownicy? Zastanawiam się, czy nie zrobić go ale na zwykłej blaszce do ciasta... Czytaj całość »
Czy robiłaś to ciasto na dużej tortownicy? Zastanawiam się, czy nie zrobić go ale na zwykłej blaszce do ciasta (rozmiar standardowy) i czy w tedy nie wyjdzie za niski?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki