Trufle z herbatników i masy krówka.

Trufle z herbatników i masy krówka.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Nie wiecie co zrobić z masy krówka która wam zostaje ? Podam wam dziś pyszny przepis na trufle z dwóch składników. Sposób wykonania jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, dzieci będą zachwycone takim deserem a i dorosłym do kawy jak znalazł. Wystarczy zaledwie piętnaście minut i deser gotowy.

Składniki

  • 40 sztuk herbatników 375 g,
  • 3/4 puszki masy krówka 400 g.
  • dodatkowo :
  • różnego rodzaju posypki cukrowe.

Przygotowanie

  1. Przygotować herbatniki kto jakie chce. Na ściereczkę wykładać po kilka herbatników i za pomocą tłuczka gładkiego zmiażdżyć herbatniki lub po prostu je zmiksować w blenderze ( mogą być również kawałki herbatników lepszy jest efekt ).

  2. Jak już mamy tak zwany piasek z herbatników dodać masę krówka. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się składników.

  3. Gdy już mamy wyrobioną masę wtedy lekko zmoczyć ręce, nabierać małą część masy i za pomocą rąk formować kuleczki ( jeśli ktoś ma ochotę można w środek włożyć orzeszka lub co tam będziecie chcieli ). Uformowaną kuleczkę włożyć do dowolnej posypki cukrowej i obtoczyć całą dookoła.

  4. Gotowe kuleczki ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki aby stężały. Można włożyć na całą noc ale nie ma takiej potrzeby.

  5. Przepis jest bardzo prosty i godny polecenia. Zostało mi masy krówka z czasu gdy robiłam ślimaczki a że szkoda mi było aby się zepsuła więc wymyśliłam na szybko taki oto deser. Myślę że przypadnie wam do gustu taki deser.

Składniki
  • 40 sztuk herbatników 375 g,
  • 3/4 puszki masy krówka 400 g.
  • dodatkowo :
  • różnego rodzaju posypki cukrowe.
Składniki