Trójkąty z jabłkami

Trójkąty z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasteczka są bez proszku do pieczenia. Mimo to ładnie się wypiekają, no i świetnie smakują. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać zmielony twaróg, cukier i ekstrakt waniliowy. Masło zetrzeć na tarce. Zagnieść ciasto. Powstanie lekko klejąca masa. Należy ją włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy. Gdyby się kleiło podsypać nieco mąki. Wykrawać szklanką koła, na które należy nałożyć cząstki jabłek. Ciastka skleić w trójkąty. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 200 st.C.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

kulinarnagosia 20 września
Pysznie wyglądają :)
KulinarnaChwila 21 września
Pyszności :)
fafiatko 21 września
Koniecznie muszę wypróbować ciasto bez dodatku proszku do pieczenia, wyglada świetnie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
Składniki