Trójkąty półfrancuskie z jagodami

Trójkąty półfrancuskie z jagodami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami. Świetna alternatywa dla jagodzianek. Szybkie i naprawdę smaczne.

Składniki

  • Składniki na 20 trójkątów:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).
    Jagody mieszam z cukrem pudrem.
    Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10x10 cm) lub prostokąty (wtedy trójkąty będą miały nierówne boki, jak na zdjęciach).
    Na każdym kwadracie układam łyżkę jagód, kwadrat składam na pół i zlepiam rogi.
    Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.
    Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem.
    Trójkąty najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieramy się do jedzenia :)

Komentarze do przepisu (34)

Dolcevita-in-my-kitchen 30 lipca 2019
Pyszne trojkaciki :)
kuchmariola63 30 lipca 2019
Pyszne :)
fafiatko 30 lipca 2019
Swietny pomysl!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na 20 trójkątów:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki