Tradycyjny sernik wiedeński

Przepis dnia 2021-03-23
Tradycyjny sernik wiedeński
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Bogaty, kremowy sernik bez spodu

Składniki

  • 500 g sera dobrej jakości z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka skórki kandyzowanej

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz na ręczniku papierowym
    Ser połącz z mąkami i roztopionym masłem, wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem na małych obrotach
    Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą jasną masę (5-10 min na dużych obrotach miksera)
    Następnie dodaj do sera porcjami ubite jajka i wymieszaj delikatnie szpatułką
    Na koniec dodaj rodzynki i skórkę kandyzowaną wymieszane z pół łyżeczki mąki pszennej

  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki tortownicy na wysokość ok. 3 cm, ponieważ sernik bardzo mocno urośnie w piekarniku
    Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 90 min
    Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku na godzinę
    Po całkowitym wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Komentarze do przepisu (5)

Jaki apetyczny serniczek!
Dariusz-D 20 marca
Apetyczny sernik:-)
RITAcreative- 21 marca
Pyszny serniczek ❣
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g sera dobrej jakości z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka skórki kandyzowanej
Składniki