Tradycyjny sernik na herbatnikach

Tradycyjny sernik na herbatnikach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Honorata27
Tradycyjny sernik na herbatnikach to jeden z moich ulubionych przepisów. Sernik na herbatnikach jest dosyć łatwym przepisem. Nie wymaga mozolnego zagniatania składników, co w efekcie skraca znacząco czas przygotowania ciasta. Sernik na herbatnikach jest bardzo puszysty co powoduje, że wprost rozpływa się w ustach. Mój przepis na tradycyjny sernik na herbatnikach wzbogaciłam o dodatek rodzynek, ale możecie spokojnie pominąć je jeśli ich nie lubicie. Puszysty sernik na herbatnikach gości u mnie w rodzinie od dawna, pora aby i u was zagościł na dłużej. Polecam!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rodzynki parzymy w gorącej wodzie. Odsączamy i posypujemy mąką pszenną. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do utartego masła dodajemy partiami ser. Krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy jeszcze rodzynki, które łączymy z masa za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę ostrożnie łączymy z masą serową.
    Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno formy układamy herbatniki na które wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodaję miękkie masło. Całość mieszam i polewam wystudzone ciasto. Dowolnie dekoruję.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 07 stycznia 2018
SUPER :) Jest sernik, jest impreza :D
Składniki
Składniki