Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik to ciasto przygotowywane na różne sposoby .Proponuję jego tradycyjną wersję na kruchym spodzie oraz ścieranym cieście na wierzchu.

Składniki

  • Mąka tortowa 3 szklanki
  • Jajka kurze 9 szt
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier kryształ 1 szklanka
  • Margaryna 20 dag
  • Śmietana 18% 3 łyżki
  • Kakao 3 łyżki
  • Ser na sernik 1 kg wiadereczko
  • Budyń waniliowy 1 szt
  • Śmietanka 30% 220 ml
  • Serki homogenizowane waniliowe 140 g 2 szt
  • Cukier z wanilią 12g
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ciasto kakaowe:Na stolnicę przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia ściąć na wiórki margarynę ,razem z mąką nożem posiekać ,dodać kakao.Żółtka oddzielić od białek z 4 jajek.Żółtka utrzeć na puszysto z szklanką cukru pudru i 3 łyżkami śmietany.Dodać do mąki z margaryną i szybko zagnieść ciasto.Nie wyrabiać zbyt długo bo ciasto będzie twarde.Podzielić na dwie części,jedną schłodzić w lodówce a drugą zostawić w zamrażalniku aby ciasto zamarzło .Chłodzimy 1 godz.

  2. Masa serowa:5 jajek utrzeć ze szklanką cukru kryształu i cukrem z wanilią na puszysto ,dodać ser i utrzeć ,dodać budyń i stopniowo dodając śmietankę ucierać.Następnie dodać serki homogenizowane i dokładnie wymieszać.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć na spód blaszki ,na ciasto wyłożyć masę serową.

  4. Zamrożone ciasto utrzeć na masę serową.

  5. Piec w rozgrzanym piekarniku 50 min. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić w nim około 10 min.,dopiero wyjąć aby nie opadł.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 17 listopada
Pyszotka:)
Maudie 17 listopada
Uwielbiam serniki :)
marianna1289 18 listopada
Dzięki
Składniki
  • Mąka tortowa 3 szklanki
  • Jajka kurze 9 szt
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier kryształ 1 szklanka
  • Margaryna 20 dag
  • Śmietana 18% 3 łyżki
  • Kakao 3 łyżki
  • Ser na sernik 1 kg wiadereczko
  • Budyń waniliowy 1 szt
  • Śmietanka 30% 220 ml
  • Serki homogenizowane waniliowe 140 g 2 szt
  • Cukier z wanilią 12g
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
Składniki