Tradycyjny jabłecznik

Tradycyjny jabłecznik
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anowi1985
Prostota zamknięta w niebywałym smaku!

Składniki

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy na większe kawałki.Następnie gotujemy na małym ogniu podlewając niewielką ilością wody,gdy będą już miękkie pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Ciasto: jajka oddzielamy,do ciasta będą nam potrzebne tylko żółtka.Wszystkie składniki łączymy,pamiętajmy aby margaryna była dobrze schłodzona.Ciasto wyrabiamy szybko bo im dłużej je wyrabiamy tym ciasto staje się gorsze do układania.Wyrobioną masę zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30min lub do zamrażarki na 15min.

  3. Po tym czasie,ciasto dzielimy na dwie części.3/4 ciasta rozwałkujemy i wykładamy na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą,na ciasto wykładamy jabłka.Z pozostałej części również robimy cienki placek z którego robimy paski i układamy na blasze.

  4. Wstawiamy do piekarnika na 50min w temp.180-200 Gdy ciasto wystygnie na paski polewamy lukier lub całe ciasto posypujemy cukrem pudrem,jak kto woli.

Składniki
Składniki