Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na faworki to mąka, żółtka, niewiele tłuszczu i cukru oraz trochę spirytusu lub 6-proc. octu, pełniącego funkcję spulchniacza oraz zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, i schłodzone.
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 211
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 213
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5166
...ale pyszny.
Odsłon: 761
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 654
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 211
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 213
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5166
...ale pyszny.
Odsłon: 761
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 654
Składniki
Mąkę zmieszać ze śmietaną i szczyptą cukru, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus i sól. Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.Przykryć i lekko schłodzić. Potem ciasto bardzo cienko wałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na 3 cm paski, długości 10 max 15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki wkładać partiami na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu układać na bibułce żeby ociekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.