Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamieszczam przepis na małą słodkość - drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od dżemów, kończąc na kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 339
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 118
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 339
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 118
Składniki
1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem. 2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypłynąć. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając jeszcze trochę mąki (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni). 4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło, a następnie kroimy je na 10 trójkątów. 5. Na trójkąty nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskają złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.