Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tradycyjna kutia na Wigilię"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13465
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13465
Składniki
Pszenicę opłukać, zalać wrzątkiem, moczyć przez noc. Odcedzić, zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem do miękkości ziaren przez ok. 2 godz. Mak opłukać, gotować w mleku ok. pół godziny. Schłodzić, osączyć, zemleć 2-3 razy.
Rodzynki, morele, figi i daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, osączyć. Orzechy i migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko podprażyć w piekarniku. Wszystkie bakalie drobno posiekać, połączyć z miodem, wymieszać ze schłodzoną pszenicą. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i czubkiem noża wybrać ziarenka, dodać do kutii.
Skórkę pomarańczową wyszorować, sparzyć, pociąć na dekoracyjne paseczki. Ozdobić skórką kutię. Deser podawać schłodzony.
Jeśli nie uda ci się kupić pszenicy, zawsze możesz ją zastąpić kaszą pęczak. Ziarna ugotują się o wiele szybciej!
ok. 150 minut + moczenie.Źródło: Twoje Imperium