Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjna kutia"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14875
Polecam.
Odsłon: 462
Szybka i smaczna
Odsłon: 14875
Polecam.
Odsłon: 462
Składniki
Przebrane, umyte ziarna pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź. Ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianym tłuczkiem, aż odejdą łuski. Ponownie przebierz, oddziel czyste ziarna.
Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje (po ok. 2 godz.), odcedź i dwukrotnie zmiel. Rodzynki namocz, osącz. Orzechy posiekaj. Miód ogrzej, wymieszaj z makiem i bakaliami. Połącz z pszenicą. Przed podaniem dowolnie udekoruj.Źródło: Świat kobiety