Tradycjne rogaliki orzechowe

Tradycjne rogaliki orzechowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Honorata27
Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Kruche z pysznym nadzieniem orzechowym to niezapomniany smak. Łatwe w przygotowaniu, są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta. To co świadczy o sukcesie tych rogalików to głównie smak, aromat i niezwykłe ciasto.

Składniki

  • ciasto krucho - drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • masło 100 g
  • cukier puder 100 g
  • mleko 40 ml
  • cukier 30 g
  • świeże drożdże 25 g
  • żółtka 3 szt.
  • masa orzechowa
  • orzechy mielone 150 g
  • cukier 50 g
  • woda 50 ml
  • białka 2 szt.
  • dekoracja
  • cukier puder 100 g
  • woda 40 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • skórka pomarańczowa 30 g

Przygotowanie

  1. Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje.
    Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam.
    Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.
    Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Składniki
  • ciasto krucho - drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • masło 100 g
  • cukier puder 100 g
  • mleko 40 ml
  • cukier 30 g
  • świeże drożdże 25 g
  • żółtka 3 szt.
  • masa orzechowa
  • orzechy mielone 150 g
  • cukier 50 g
  • woda 50 ml
  • białka 2 szt.
  • dekoracja
  • cukier puder 100 g
  • woda 40 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • skórka pomarańczowa 30 g
Składniki